Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi



Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi

Kültür ve Sanatın özellikle Tiyatro, Opera, balenin sanat merkezlerinden biri olan Sovyetler Sosyalist Cumhuriyeti döneminde Azerbaycan birçok alanda olduğu gibi sanat alanında da okulların temelini atmıştı.

İçindeki sanat tutkusunu doğu-batı senteziyle birleştirmek istiyorsan Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Fakültesi bu anlamı taşıyan bir üniversite.

İçinde tiyatro aşkı mı var? Aktör olmak mı istiyorsun?

Ya da opera veya bale…

Dünya sanat kültürünün bütün özelliklerini barındıran ve çok ünlü sanatçıların doğduğu okulda sen de yerini almak ister misin?
İçindeki sanat ışığını yakmak ruhundaki sanat aşkına bağlı…

Doğu-Batı sentezinin içinde doğan bir sanatçı olmak zor değil…

Dilersen okumak istediğin okulun yapısına kuruluşuna dair biraz bilgi edinmeye ne dersin?

Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi 90 yaşında eğitim ve yaratıcılık alanında büyük başarılara imza atmaya devam ediyor.
1923 yılında Azerbaycan Maarif Komiserliği’nin kararı ile oluşturulmuş ve temeli Bakü Tiyatro Okulu’nda atılmıştır.

1923 senesinde Bakü Tiyatro Okulu adıyla 40 öğrenciye eğitim vermeye başlayan Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, prodüktörlük, tiyatro, sahne sanatları ve aktörlük alanında eğitim vermiştir. 1988 de birçok bölümün eklenmesi ile eğitim çeşitliliği büyük oranda artan okulun 1991 de üniversite haline gelmiştir. Müzecilik, Sanat Eleştirmenliği, Tiyatro ve Reklam Tasarımı, Dekoratif Sanatlar, TV Dramaları, Yazarlık, Mimarlık, İç Mekan ve Ekipmanları, Sinema ve Yönetmenlik Sanatı bölümleriyle kapsamlı bir eğitim veren okul, eğitiminin çeşitliliği kadar kalitesini de gelişmeyi başarmıştır. Dekoratif Uygulamalı Sanatlar ve Kültür bölümlerinin eklendiği 1945 yılında yüksek okul statüsü kazanan okul, 1968 yılında da Devlet Sanat Enstitüsü olmuştur. Enstitü olduktan sonra okulun eğitimi yeniden geliştirilmiş ve yeni bölümler açılmıştır; Müzecilik, Sinema, Sinema Yönetmenliği, TV Dramaları, Yazarlık, İç Mekan Tasarımı, Reklam Tasarımı,Tiyatro Tasarımı ve Sanat Tarihi. Resim, Vokal, Sanat Eleştirmenliği, Sanatçı Tasarımı bölümlerinin de 1991 yılında eklenmesinin ardından Moda Tasarımı veModa Çizim Bölümü gibi moda üzerine de eğitim vermeye başlayan enstitü, devlet kararı ile Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yapılmıştır.

Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Avrupa standartlarında eğitimi ile dünyanın birçok farklı ülkesinden öğrencilerin tercih ettiğiYönetmenlik ve TV Yapımcılığı bölümleriyle de eğitim kalitesini ortaya koymaktadır. Uluslararası çevrelerce tanınan ve saygı duyulan başarılı sanatçılardan oluşan akademisyen kadrosu ile Medya Tasarımı ve Tiyatro Yönetmenliğialanlarında da üst düzey eğitim programları vaat eden üniversite, televizyon ve sinemanın birçok alanı için uzmanlar yetiştirmektedir. 7 lisans, 1 hazırlık ve 1 yüksek lisans fakültelerinin bulunduğu üniversitenin toplam bölüm sayısı 34’tür.

 Üst düzey eğitim programlarına günümüze dek birçok sanatçı yetiştiren Azerbaycan Devlet Kültür 

Ülkenin ünlü sanatçıları Milan ve Kiev şehirlerinde eğitim almış, opera sahnesinin ilk profesyonel şarkıcısı, SSCB halk sanatçısı Şevket Memmedova’nın teklifi ve girişimi ile oluşturulan bu sanat okulu günümüze kadar büyük gelişme göstermiştir.  Okulda ilk yıllardan başlayarak ders vermiş ve onun gelişiminde hizmetleri olmuş sanatçılardan Abdurrahim bey Haqverdiyev, Cafer Cabbarlı, Hüseyin Cavid, Abbas Mirza Sharifzadeh, Ülvi Recep, Mirseyfəddin Kirmanşahlı, Alexander Tuqanov, Rıza Sarabski gibi ünlü ve değerli sanatçılar mücadeleleriyle emek vermişlerdir.

 Yönetmenlik Sanatı bölümünün eğitim kalitesiyle ilgi odağı haline gelen ve televizyon sektörünün lokomotif alanı olan Reklam Tasarımı bölümünün yaratıcı eğitim modeliyle de Avrupa’dan dahi talep gören Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, geleceğin sinema ve televizyon uzmanlarını yetiştirmektedir. Kozmetik eğitimi ve halı tasarımı eğitinin dışında tüm Azerbaycan’da mimarlık eğitiminin de ilk tercihi olan üniversite, Avrupa seviyesinde eğitimini oldukça geniş sosyal ve kültürel imkanlarıyla da desteklemektedir. Sanat, sosyal, teknoloji, kültür, teknik anlamında tüm öğrencilerine geniş imkanlar sunmak için çalışmalarını sürdüren üniversitede; kablosuz internet alanları, kütüphane ve etüt merkezleri, bilgisayar merkezleri ve laboratuarlar, açık ve kapalı yüzme havuzları, bireysel çalışma alanları, çeşitli açık ve kapalı spor kompleksleri, televizyon ve radyo kanalı, matbaa ve baskı merkezi, sinema salonları, sinema ve televizyon setleri gibi imkanlar mevcuttur. Yabancı dil laboratuarları, lojman, sağlık merkezi, kantin, banka, öğrenci kulüpleri, market ve otel gibi imkanların da bulunduğu üniversite, eğitim kalitesiyle olduğu kadar sosyokültürel açıdan da Avrupa standartlarındadır. Kültürel, sosyal ve sanatsal açıdan tüm bu geniş imkanlarını daha da geliştirmek için çalışmalarına aralıksız devam ederek kampüsünü küçük bir şehre dönüştüren Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, öğrencilerinin tamamına akademik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de sağlamaktadır.

Oldukça üst seviyeli sanat eğitim programları ve kampüs içi sosyal imkanlarıyla hizmet veren Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eğitimi almak için başvurularınızda kontenjan problemleri yaşamamak için, Point’in profesyonel ve güvenilir hizmetlerini seçin. Kayıttan kabule, yerleşimden  karşılama ve danışmanlığa kadar ihtiyacınız olan birçok alanda profesyonel ekibi ile en kaliteli çözümleri sunmayı ilke edinen Point Yurtdışı Eğitim, yükseköğretim hayatınızın sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır. Point Yurtdışı Eğitim’in uzmanları tarafından koordine edilen hizmetlerden en uygun fiyatlar ile yararlanmak için bizimle irtibata geçmekte acele edin.

Vokal, kozmetik eğitimi, medya tasarımı, aktörlük, yönetmenlik sanatı, sanat tarihi, sanat eleştirmenliği, müzecilik, resim, heykeltıraşlık, mimarlık,moda tasarımı, moda çizim bölümü ile uluslararası seviyede eğitim veren Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, yurtdışı eğitimin en güvenilir ve kaliteli adresi olan Point Yurtdışı Eğitim ile size bir telefon kadar yakın.

Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Fakülteleri ve Bölümleri

Bölümler:

  • Kültür
  • Müzecilik
  • Uygulamalı Kültür 
  • Ekonomi ve Danışma

Kültür Fakültesi: Kültür ve Eğitim Fakültesi olarak 1959’da kurulan bu fakülte; İşletme, Turizm ve Otelcilik, Kültüroloji ve Uluslararası İlişkiler dallarında uzmanlık eğitimi vermektedir.

Aktör Sanatı Fakültesi: Tiyatro Okulu olarak tanınan ve kuruluşu 1923’e kadar dayanan fakülte, 1945 yılında okulun enstitü statüsüne yükseltilmesinin en büyük nedenlerinden biri olmuştur. Yüksek seviyeli eğitimi sunan fakülte olarak Tiyatro ve Sinema Sanatı Fakültesi, daha sonra da Aktör Sanatı Fakültesi olmuştur.

Fakültede 6 bölümde dersler yapılmaktadır.

Bölümler:

  • Sahne Danışmanlığı
  • Aktör ve Yönetmenlik Sanatı
  • Vokal 
  • Müzikal Sanatı
  • Koreografi ve Plastik Sanatlar
  • Pop Sanatı

Bölüm bünyesinde; Drama ve Sinema Oyunculuğu, Pop ve Koreografi Sanatçılığı, Müzikal gibi alanlarda eğitim verilmektedir. Üniversite bünyesinde ayrıca Beden Eğitimi ile ilgili eğitim programları da vardır.

Yönetmen Sanatı Fakültesi: Edebi Yaratıcılık Fakültesi olarak da bilinen fakülte 2001 yılında kurulmuştur.

Fakültede 4 bölümde ders yapılmaktadır.

Bölümler:

  • Tiyatro Yönetmenliği
  • Kitlesel Etkinlikler ve Seyir Yönetmenliği 
  • TV Yapımcılığı 
  • Yönetmenlik

Öğrenciler; Sinema Yönetmeni, Tiyatro Kurumları Müdürlüğü,  TV Program Yönetmeni, Pop Yönetmeni, Müzikal Yönetmeni, Drama ve Seyir Yönetmeni, Sanat Operatörü, Kitlesel Etkinlikler gibi oldukça geniş alanlarda eğitim görmektedir.

Sanatçılık Fakültesi: 1991 senesinde Tiyatro Fakültesi’nin bir kolu olarak eğitim vermeye başlayan bu fakülte, zamanla gelişmiş ve Sanatçılık Fakültesi haline gelmiştir.

Fakültenin 6 bölümü vardır.

Bölümler:

  • Tiyatroculuk 
  • Sinema ve Televizyon Dramaları 
  • Azerbaycan Dili ve Edebiyatı
  • Yabancı Diller
  • Sosyal Siyasal Bilimler
  • Amatör ve Halk Sanatları

Öğrenciler; Sinema ve Televizyon Gazeteciliği, Televizyon Dramaları ve Yayıncılığı, Biblioloji, Tiyatro ve Film Çalışmaları gibi alanlarda eğitim almaktadır.

Yabancı Diller Fakültesi: Lisan programlarına kayıt yaptıracak yabancı öğrencilerin Dil Kursları aracılığı ile eğitim aldığı fakültedir.

Müzik Sanatı Fakültesi “Konservatuar”: 2001 yılından bu güne oldukça yoğun ve üst düzeyli eğitim programları uygulanmaktadır.

Fakültenin 6 bölümü vardır.

Bölümler:

  • Müzik Çalışmaları  
  • Müzik Disiplinleri ve Şef Çalışmaları 
  • Enstrümantal Performans 
  • Popüler Müzik ve Çeşitli Performanslar 
  • Muğam (Makam) Sanatı 
  • Aşık Sanatı

Öğrenciler; Popüler Müzik ve Çeşitli Performanslar, Müzisyenlik, Enstrümantal Performans, Muğam Sanatı, Orkestra Yönetimi, Bestecilik, Solo Performans ve Şarkıcılık, İletimcilik gibi alanlarda uzmanlık eğitimi almaktadır.

Güzel Sanatlar Fakültesi: Resim, Grafik ve Heykeltıraşlık eğitimini Azerbaycan’da vermeye başlayan ilk ve “tek” fakülte olarak, 1990 yılından beri Güzel Sanatlar Fakültesi ismiyle eğitim vermektedir.

Fakültede 3 bölüm ile eğitim yapılmaktadır.

Bölümler:

  • Resim ve Moda Çizim bölümü
  • Sanat Eleştirmenliği bölümü 
  • Uygulamalı Dekorasyon Sanatı bölümü

Öğrenciler; Çizim, Kozmetik Eğitimi, Reklam Tasarımı, Resim, Mimarlık, Tiyatro Tasarımı, Sanat Tarihi, Medya Tasarımı, Moda Tasarımı, Sanatçı Tasarımı, Halı Tasarımı gibi alanlarda eğitim almaktadır.

Azerbaycan Güzel Sanatlar Fakültesi’de çağdaş yüksek sanat anlayışıyla verilen  kaliteli eğitimden faydalanmak istemez misin?

Hemen gel ve yerini al..

Geleceğin en iyi sanatçısı olmak senin ruhunda…

Ve onu geliştirip üretmek senin elinde..

Yeter ki iste…

Bölümleri

Edebiyat (4 Yıllık) (SOZ2) (Senaryo Yazarı)
Edebiyat (4 Yıllık) (SOZ2) (Senaryo Yazarı)(Burslu)
Sanat Tarihi Ve Teorisi (4 Yıllık) (SOZ2)
Ressamlık Fakültesi
Sahne Sanatları Fakültesi

Hazırlık Programı

Öğretim dili Azericedir.Üniversite bünyesinde hazırlık eğitimi verilmektedir.

 


Bir yanıt yazın