Bulgaristan Üniversiteleri Sıkça Sorulan Sorular


Yurtdışında Üniversite Eğitimi başvurmak istiyorsanız Kayıt İçin Gerekli Belgeleri hazırlamanız gerekiyor

Bulgaristan’da Eğitim Hakkında Soru & Cevaplar

1- Bulgaristan’da hangi bölümlerde eğitim görebilirim?

Tüm bölümlerde eğitim alabilirsiniz. Tıp, Diş, Eczacılık, Fizik Tedavi, İnşaat, Mimarlık, Psikoloji, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Hukuk vb birçok bölümde lisans yapma olanağı mevcuttur.

2- Okullar nasıl ve eğitim seviyesi ne düzeyde?

Okulların birçoğu devlet okuludur. Özel okul sayısı azdır. Avrupa Standartlarında eğitim verilmektedir. Ayrupa, Standartlarında eğitim verilmektedir. Avrupa, Amerika ve Türkiye’de ki okullarla anlaşmaları vardır. Üniversiteler YÖK tarafından tanınmakta ve bu üniversitelerden mezun olan öğrenciler Türkiye’den denklik alabilmektedirler.

3- Bulgaristan’da ki mavi diploma mevcut mudur?

2007′ AB üyesi olan Bulgaristan’dan mezun olan öğrenciler uluslararası geçerli mavi diplomaya sahip olabilirler. Ayrıca AB ülkesi olması dolayısı ile diploması son derece geçerli olacaktır.

4-Bulgaristan’da ki üniversitelere başvuru yapmanın şartları nelerdir?

Lise mezunu olan herkes bu lisans eğitimlerine başvurabilir.

5- İstediğim her bölümde okuyabilir miyim?

Evet. Alan ayırımı yapmaksızın her bölümde okuyabilirsiniz. Tıp fakültesinde okuyabilmek için lisede en az bir dönem biyoloji ve kimya derslerini görmüş olmanız ve gördüğünüz yıllarda ki bu derslerden yıl sonu ortalamanızın en az üç olması gerekmektedir. Ayrıca sözel bölümler için tarih ve İngilizce derslerinize bakılmaktadır. Bunun dışında mühendislik bölümlerinde okuyabilmek için matematik ve fizik derslerinin ortalamasının en az üç olması gerekmektedir. Bu dersleri sadece bir yıl görmüş olmanız gereklidir. Ayrıca diploma notunuzun da 3 ve üzeri olması gerekmektedir.

6- Bulgaristan’da eğitim ücretleri ne kadardır?

Üniversite ücretleri yıllık 2500 Euro ile 8000 Euro arasında değişiyor.

7- Eğitim dili nedir?

Bulgarca ve bazı bölümlerde İngilizce eğitim verilmektedir. Bazı bölümlerde de Almanca ve Fransızca eğitim verilmektedir. Her bölüme göre dil eğitimi değişmektedir.

8- Konaklama şartları nedir?

Neredeyse tüm okulların yurtları mevcuttur. Aylık 40 Euro ile 100 Euro arasında değişmektedir. Bulgaristan’da ev kiraları ise 250 Euro’dan başlar 1000 Euro’ya kadar çıkar.

9- Bulgaristan’da aylık kişisel masrafım ne olur?

Her şey dahil aylık masrafınız 400 Euro’dan başlar. Sizin yaşam standartlarınız doğrultusunda yükselir.

10- Bulgaristan’da hangi tarihlerde başvuru yapabilirim?

1 Mayıs-20 Eylül arası başvuru yapabilirsiniz.

11- Kabül süreci nasıldır?

Başvuru evraklarınız Bulgaristan eğitim bakanlığından onaylandığından bürokratik işlemler uzun sürmektedir. 4 ile 6 hafta arasında bekleme süreci mevcuttur. Okul ve yurt kabulünüz gerçekleştirdikten ve Türkiye’ye ulaştıktan sonra beklemeden vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bulgaristan vize başvurularına cevap 40 günde gelmektedir. Öğrencinin bankada 3000 Euro teminat göstermesi gerekmektedir. Şartlar değişebilmekte ve konsolosluk tarafından belirlenerek duyurulmaktadır.

12- Bulgaristan’da ders geçme sistemi nasıldır?

Geçemediğiniz bir dersin sınavına tabiri caizse istediğiniz kadar girebilirisiniz. Bu şöyle oluyor; Yaz dönemlerinde 1 sınava 3 kez girme hakkınız var. 3 tane sınav dönemi uygulanır. 1 Haziran-7 Temmuz (1. sınav dönemi) / 7 Temmuz-15 Temmuz (2. sınav dönemi) / 28 Ağustos-10 Eylül (3.sınav dönemi) diyelim herhangi bir sınav dan 1. sınav döneminde kaldınız, gidip hocalarla konuşarak tarihi belirleyerek 2. sınav döneminde tekrar ve 3. sınav döneminde aynı sınava tekrar girebilirsiniz. Bu denemelerde hiçbir ücret alınmamaktadır. Fakat tekrar sınavı geçemezseniz ekim ayında İSTEĞE BAĞLI OLARAK tekrar aynı sınava ya da sınavlara girebilirisiniz. Fakat ekim aynda girmek isterseniz sadece sınav başına 50 Euro ödemek zorundasıız. Ekim ayında girmiyorum ben derseniz o zaman kış döneminde tekrar girebilirisiniz ki döneminde de 2 kez hakkınız var. 3 Ocak-30 Ocak / 1 Şubat-10 Şubat her sene alttan 2 tane ders yanınızda taşıyabilirsiniz fakat 3 tane dersi geçemediyseniz o zaman sınıf tekrarı yapmak zorundasınız.

13- Bulgaristan’da hangi Türk bankaları mevcut?

Türk bankası yok maalesef. Türkiye’de örneğin Yapı Kredi bankası hesabınıza 100 TL yatırıldığında paranızın Leva karşılığı (105 leva) çekebilirsiniz. Bunun karşılığında 3$ komisyon kartınızdan kesilir. Moneygram, Western Union gibi uluslararası para havale şirketleri de hizmet vermektedir. Moneygrm 400$ lık havale için 20$ komisyon almaktadır. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiyi www.yapikredi.com.tr’den öğrenebilirsiniz. Bulgaristan bankalarından 18 yaşın üstündeki herkes bankamatik kartı ve kredi kartı çıkarabilirler.

14- Bulgaristan’da yaşam nasıldır?

Bulgaristan Avrupa Birliği’ne girdikten sonra öğrenim alanında da çok yol kat etmiştir. Özellikle Türkiye, Yunanistan, Rusya, Romanya, Makedonya ve Sırbistan’da çok sayıda öğrenci gelmektedir. Şuan, Türkiye’den 10 kat ancak kütüphane sayısı Türkiye’nin 10 katı olan Bulgaristan’da okur-yazarlık oranı %99 un üzrinde. En önemli eğitim şehirlerinin başında Sofya olup onu Varna ve Pleven izlemektedir.

15- Bulgarca kolay bir dil midir?

Bulgarca krill alfabesi ile yazılıp okunur. Bulgarca öğrenmek zevklidir ancak çaba gerektirir.

16- Bulgaristan’da hazırlık eğitimi nerede alınıyor?

Burada üniversite eğitimi üniversitelerin hazırlık bölümlerinden alınır.

17- Bulgaristan’ın para birimi nedir?

Bulgaristan’ın para birimi leva’dır. 1 leva (BGN): 1,16 TL’dir.

18- Bulgaristan’da lisans tamamlama var mıdır?

Hayır. Bulgaristan’da lisans tamamlama yapılmamaktadır.

19- Bulgaristan’dan Türkiye’deki üniversitelerine yatay geçiş yapabilir miyim?

Türkiye ya da herhangi bir ülkeye geçiş yapabilmeniz için Bulgaristan’da 2 sınıf geçmiş ve kredinizin %60 yani 6’lık sistemde 3 üzeri olması, YGS-LYS sınavında taban puana ulaşmış olmanız gerekmektedir. Bu durumda Türkiye ya da başka bir ülkede herhangi bir üniversitenin boş kontenjanından yararlanarak yatay geçiş yapabilirsiniz. Not ortalamanızın sadece 3’ün üzerinde olması yeterli olmayabilir. Eğer o yıl sizden daha yüksek bir not ortalaması ile müracaat eden öğrenci olursa diğer öğrenci tercih sebepleri olacaktır.

20- Bulgaristan’da yeme içme nasıldır?

Bulgaristan’da her damak zevkine hitap edecek şekilde yemek yeme olanağı mevcuttur. Mevsim sebzeleri ve et yemekleri mevcuttur. Ayrıca birbirinden leziz hamur işleri ile de damak tadınıza uygun lezzetleri yakalamanız mümkündür.

21- Bulgaristan’a nasıl gidilir?

Otobüsle gidilir 50-60 TL İstanbul-Ploviv 8 saat, İstanbul-Sofya 10 saat sürer.

22- Türk öğrenciler Bulgaristan’daki hastanelerden faydalanabilirler i? SSK ve Bağkur sigortalaı Bulgaritan’da geçerli olacak mı?

Öğrencilerin Türkiye’de sahip olduğu SGK ve Bağkur sigortaları Bulgaristan’da geçerli değildir. Bulgaristan’da okuyan öğrencilerimize yıl boyu geçerli olmak üzere 100 Euro karşılığında 10.000 Euroluk sağlık teminatı bulunan özel sağlık sigortası yapılmaktadır. Öğrenciler bulgaristan sınırları içinde bu sağlık sigortasından faydalanabilmektedirler.


Bir yanıt yazın